Au trecut deja câteva luni bune de când pregătesc în casă doar pâine cu maia. Foarte rare sunt ocaziile în care mai cumpărăm pâine, iar acelea se datorează în majoritatea cazurilor unei proaste organizări din partea mea.
Poate vă întrebați, și pe bună dreptate, de ce maia și nu drojdie?
Diferența o face atât gustul, pâinea cu maia fiind mai aromată, dar și o digestie mai ușoară. O pâine cu maia dospește mai lent iar glutenul din ea este digerat cu mai mare ușurință.
Cu o organizare bună și răbdare, puteți obține pâini delicioase doar cu maia. Vă mărturisesc că, chiar dacă am maia în frigider mai cumpăr câteodată drojdie. Însă de ceva timp am început să observ că stă acolo nefolosită, deci voi renunța la acest obicei.
Pentru a avea o maia matură, din care să puteți face pâine, vă trebuie doar făină, apă, un borcan și multă răbdare. Ah da, ar fi bună și o alarmă setată pe telefon, ca să nu uitați de maia.
Vă las mai jos rețeta pe care am folosit-o eu pentru maia. În postările ulterioare vă voi lăsa o rețetă de pâine la oală cu maia, focaccia cu maia și pite cu cu maia.
Ingredientele de care aveți nevoie sunt:
- făină pentru panificație
- făină de secară
- apă
Mai aveți nevoie de răbdare timp de 7 zile, după cum urmează:
- Într-un borcan curat se amestecă bine 25 gr. de făină de panificație cu 25 gr. făină de secară și 50 ml. apă călduță. Se pune capacul și se lasă borcanul într-un loc ferit de curent, cu temperatură constantă între 22-24 de grade.
- După 24 de ore vor apărea mici bule de gaz. Se deschide borcanul, se amestecă compoziția, se pune capacul și se lasă încă 24 de ore.
- După alte 24 de ore se poate observa că maiaua a crescut. Se scot din borcan 50 ml. de maia și se aruncă. Se adaugă în borcan 25 gr. de făină de panificație cu 25 gr. făină de secară și 50 ml. apă călduță. Se amestecă bine. Se pune capacul și se lasă borcanul 24 de ore închis.
- După cele 24 de ore hrănirea se repetă. Se scot din borcan 50 ml. de maia și se aruncă. Se adaugă în borcan 25 gr. de făină de panificație cu 25 gr. făină de secară și 50 ml. apă călduță. Se amestecă bine. Se pune capacul și se lasă borcanul 24 de ore închis.
- Se procedează la fel ca la punctul 4.
- După 12 ore se repetă hrănirea de la punctul 4.
- În ultima zi se hrănește maia din borcan cu 50 gr. făină de panificație, 50 gr. făină de secară și 100 ml. de apă călduță. Se omogenizează bine și se pune capacul pe borcan. Maiaua va fi pregătită de pâine în 6 – 8 ore vara și 12 ore iarna.
Câteva sfaturi pentru o mai bună organizare:
Maia se amestecă direct în borcan, prin urmare vă recomand să folosiți borcane care au gura cât mai largă. Veți reuși să amestecați totul mai ușor. După mai multe căutări, am găsit borcanul din poza de mai sus în pepco la prețul de 6,5 lei și îmi este foarte util. Am achiziționat două bucăți. Folosesc unul pentru a ține în el maia-mamă, ca să îi spun așa și un al doilea pentru a pregăti maia atunci când doresc să fac pâine cu maia.
Dacă nu aveți încă un cântar de bucătărie, acum e momentul să vă achiziționați unul. Eu l-am primit pe al meu acum mult timp de la o prietenă dragă și a fost cel mai potrivit cadou.
Lingurițele cu coadă lungă vă vor fi de ajutor în amestecarea cu mai mare ușurință a maialei. Inițial am amestecat cu tot felul de spatule, însă ulterior am observat că cele mai utile îmi sunt aceste lingurițe.
Făina integrală de secară o găsiți în Carrefour la prețul de 6 lei/500 gr. sau online la Solaris Plant la prețul de 10,46 lei/kg.
Fie că aveți sau nu mașină de spălat vase, vă recomand să lăsați apă în borcanele pe care le-ați folosit pentru maia sau să le spălați imediat după folosire. Lingurițele sau ustensilele folosite e bine de asemenea să le lăsați în apă sau să le spălați imediat. Dacă veți pune borcanele sau lingurițele direct în mașina de spălat vase și compoziția se va usca pe ele, riscați să le scoateți din mașină murdare.
Nu uitați, dacă încercați rețeta, aștept impresiile voastre aici sau pe instagram.
Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.
1 thought on “7 pași pentru o maia gustoasă”