Ne-am simțit atât de bine în Vysoke Tatry, încât, pentru că știam cumva că va fi ultima vacanță pentru o perioadă, am decis să mergem puțin mai departe. Deși am mai fost acum câțiva ani în Bratislava, am decis să ne întoarcem. Atunci am făcut doar o scurtă oprire, iar acum am ales să ne prelungim escapada cu 4 nopți în Bratislava.
Impresii despre Bojnice
Inițial am vrut să petrecem o noapte sau două în Bojnice, însă nu am găsit o cazare care să ne placă. Prin urmare, în Bojnice am făcut doar o oprire de câteva ore.
La prima impresie, micul orășel Bojnice ne-a uimit. Am oprit pentru a lua masa de prânz și ne-am decis să vizităm și Castelul Bojnice.
Prânzul l-am luat la restaurantul Alej Bojnice și mâncarea a fost foarte gustoasă. Eu mi-am comandat un curry de legume, soțul și-a luat risotto iar pentru Marius am comandat un meniu pentru copii cu piept de pui, orez și sos. Toate preparatele au fost delicioase, servirea a fost rapidă. Prin urmare vă recomand cu drag restaurantul. Nota noastră este 9/10.
După prânz ne-am îndreptat spre castel, care era la 2-3 minute de mers pe jos de restaurant. Grădinile castelului sunt foarte frumoase și vă puteți plimba în voie prin ele. De asemenea, lângă castel este și o grădină zoologică. Pentru că era ora prânzului și era destul de cald, am optat pentru a vizita castelul, în speranța că ne vom răcori în interior.





Am achiziționat biletele, de la o doamnă care nu vorbea deloc engleză și am vrut să intrăm. Am tot căutat intrarea în curtea interioară dar n-am găsit-o. Ulterior am întrebat o altă doamnă pe unde se intră și ni s-a comunicat că e un tur care se face cu ghid și începe la ora 15:30. Era 15:00 și deși era foarte cald am decis să așteptăm. La 15:30 a început turul. Însă surpriza cea mai mare a fost faptul că, ghidul vorbea în slovacă, doar în slovacă. Ne-am plimbat alături de grup prin castel, însă după un timp eu am obosit și am vrut să ieșim. Castelul este într-adevăr frumos și cu un ghid vorbitor de limba engleză e o experiență de neratat. La ieșire am întrebat dacă se organizează și tururi în limba engleză și ni s-a comunicat că, la cerere, se organizează astfel de tururi însă trebuie solicitate și programate prin e-mail cu câteva zile înainte.
Am fost dezamăgiți de faptul că nu ni s-a comunicat la intrare faptul că turul începe la o anumită oră și se face cu ghid. Mai mult decât atât, cred că trebuia să ni se comunice că e un tur cu ghid în limba slovacă, în condițiile în care era evident că suntem turiști străini.
Bratislava ni s-a părut neprietenoasă.
Am ajuns în Bratislava obosiți și ne-am bucurat de un upgrade primit din partea hotelului. Pentru că nu aveam voie să fac efort mult, am optat pentru o cazare centrală la Park Inn by Radisson Danube Bratislava. Piscina hotelului a fost perfectă pentru bălăceala de după somnul de prânz, chiar dacă apa a fost puțin mai rece decât ne-am fi dorit noi.



Bratislava e un orășel nu foarte mare, dar care te cucerește cu farmecul ei. Din hotel coboram direct într-o zonă de promenadă umbroasă, cu multe gelaterii, bănci și leagăne care te ducea spre centrul istoric. În cele câteva zile petrecute în Bratislava am vizitat Muzeul Național Slovac, Castelul din Bratislava, Grădina Zoologică din Bratislava și am vrut să intrăm la Bibiana – casa internationala a artei pentru copii.
Muzeul Național Slovac
În prima dimineață am optat pentru Muzeul Național Slovac, unde secțiunea de antropologie ne-a uimit. Era o expoziție foarte modernă cu multe detalii și informații prețioase. Ne-a plăcut mult, însă în afara secțiunii de antropologie, restul muzeului nu e impresionant.



Castelul Hrad Bratislava
A doua dimineață a fost rezervată Castelului din Bratislava. Deși sunt opțiuni de urcare cu diferite mijloace de transport, fiind aproape am optat pentru a urca fără un mijloc de transport. Pentru mine n-a fost cea mai ușoară urcare, dat fiind că eram însărcinată în destul de multe săptămâni, dar dacă nu aveam această condiție specială, ar fi fost o oportunitate faină pentru mișcare.



Întrucât în castel la momentul respectiv erau delegații de politicieni, nu am avut acces total la grădini. Însă, sus se găsește un spațiu de joacă pentru copii, foarte fain. Amenajat la umbră și cu echipamente noi, a fost un refugiu fain pentru noi imediat după urcare. Am vrut să vedem și interiorul castelului, dar după o plimbare de 10-15 minute prin castel ne-a părut rău că am achiziționat biletele. Interiorul e de fapt un fel de galerie de artă, pereții fiind în mare parte albi, fără nimic impresionant.
Galeria Bibiana
În cea de-a treia dimineață i-am promis lui Marius că mergem la Casa artei pentru copii – Bibiana.
La intrare mare ne-a fost surpriza, când doamna care vindea biletele ne-a spus în 3 cuvinte că e interzis accesul cu copiii sub 6 ani. Nicăieri pe site-ul instituției nu era precizat acest aspect. Mai mult decât atât, în anumite date ale lunii aveau organizate activități pentru copii cu vârsta între 2 și 3 ani. Am plecat furioși de-a dreptul, în condițiile în care văzusem pe google poze cu copii mici făcute acolo.
Ulterior, am trimis un e-mail instituției și mi s-a comunicat că a fost o eroare de comunicare din partea doamnei, care nu cunoaște limba engleză. Au specificat că, copiii de toate vârstele sunt bineveniți în instituția respectivă.
Grădina Zoologică din Bratislava
Aveam nevoie de o schimbare rapidă de planuri pentru acea dimineață, prin urmare am ales să mergem la Grădina Zoologică din Bratislava. Și aici am dat peste personal care nu știa engleză și nici nu dorea să comunice cu turiștii străini. Grădina Zoologică e drăguță, nu foarte mare, cu un loc de joacă exterior și locații de unde puteți achiziționa gustări. În lipsă de alte activități pentru copii, poate fi o opțiune bună.

Cel mai bine am mâncat la Le Papillon Restaurant.
Cea mai bună mâncare din Bratislava am mâncat-o la Le Papillon Restaurant. Aici am optat din nou pentru curry de legume și a fost de vis. După prea multe găluști, soțul și-a luat șnițel cu cartofi și au fost delicioși. Dacă ajungeți pe la ei musai să încercați limonada de mango, ceva mai bun nu am băut de mult.



Cea mai bună înghețată din Bratislava.
Chiar dacă sunt multe gelaterii în centrul Bratislavei, nu peste tot ne-a plăcut înghețata. Dacă vreți să încercați ceva cu adevărat bun, vă recomand Luculus Icesaloon. Am primit și noi recomandarea de la nașii lui Marius și ne-a prins tare bine.



O gustare tipică din Bratislava.
Ne-au mai plăcut mult covrigii și cornurile de la Pressburg Bajgel, o patiserie pe care o găsiți în zona centrală. Covrigii cu brânză sunt de vis iar cornurile cu mac sunt extrem de gustoase.
Impresii de final.
Zilele petrecute în Bratislava și Bojnice mi-au lăsat un gust amar. Am rămas cumva cu impresia că oamenii nu erau interesați de turiștii străini. Mai mult, am avut impresia că erau deranjați când întrebai ceva în limba engleză. Am experimentat în acele câteva zile prea multe instituții publice în care nu știa nimeni să ne îndrume în limba engleză. Mi s-a părut trist, în condițiile în care străzile Bratislavei erau pline de grupuri de turiști.

Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.