Despre fascinația noastră față de munții Tatra v-am mai povestit și în articolul despre Tatranska Lomnica. Ea a început o dată cu verile pe care după nașterea lui Marius le simțeam prea calde, prea apăsătoare. Din dorința de a fugi de căldură și de a ne bucura de câteva zile de liniște și tihnă, am ales să fugim la munte. Pentru că e mult mai simplu pentru noi să ne urcăm rapid pe autostradă și pentru că apreciem serviciile bune la prețuri corecte, am ales munții Tatra.
Am văzut acești munți atât din partea lor poloneză, cât și din partea lor slovacă. Pot spune că fiecare stațiune are farmecul ei. Ne place Zakopane iarna și stațiunile slovace ne plac vara.
Fascinația pentru Munții Tatra
Poate vă întrebați De ce?!
Pe bună dreptate această întrebare. Cred că suntem cu toții subiectivi atunci când facem alegeri. Pentru noi Zakopane înseamnă iarnă cu multă zăpadă, fulgi mari și plimbat cu sania. Așa ni s-a lipit nouă de suflet această destinație. Așa ne-a primit și așa ni s-a întipărit în suflet. M-aș întoarce acolo iarna oricând pentru o astfel de experiență.
Tatranska Lomnica și Vysoke Tatry, cele două orășele slovace de la poalele munților Tatra ni s-au lipit de suflet cu parcurile lor veșnic verzi, cu liniștea și multitudinea locurilor de joacă, dar și cu atenția față de cei mici.
Pe la mijlocul lunii iunie ne-am decis să fugim puțin la munte, înainte să vină cel de-al patrulea membru al familiei. Inițial planul nostru a fost să stăm trei nopți la munte și atât, dar multe s-au schimbat pe parcurs. De această dată cazarea noastră a fost în Vysoke Tatry.
Cazarea noastră în Vysoke Tatry
Am ales un complex de apartamente, Apartmánový hotel Hrebienok Resort, care închiriază camerele în regim hotelier, cu mic dejun inclus și piscină. Pot spune că am fost foarte mulțumiți de cazare. Camera avea și o mică bucătărie, unde se putea pregăti micul dejun. Era dotată cu farfurii, pahare, plită, mașină de spălat vase, tigăi, boluri, tacâmuri și căni. Aveai la dispoziție cam tot ce era necesar ca să îți gătești micul dejun sau chiar și un prânz foarte simplu. Totuși noi am ales să optăm pentru micul dejun oferit de cei de la cazare. Oferta lor a fost simplă dar suficient de bună.
Un aspect important de menționat este faptul că, accesul la spa și respectiv la zona de piscină nu era inclus în cazare și trebuia achitat separat. Costul era stabilit pe oră, ceea ce mi se pare nepotrivit în special atunci când ești cu un copil mic. Vremea răcoroasă și stabilirea unui cost pe oră ne-au determinat să nu încercăm piscina.
Dar, aceasta este prima cazare unde, la micul dejun aveau un colțișor de joacă pentru copii. Chiar dacă am călătorit mult, noi până acum nu am mai întâlnit unitate de cazare care să aibă loc de joacă în restaurantul unde se servește micul dejun. Bineînțelesc că Marius a fost mai mult decât încântat și în fiecare dimineață s-a jucat puțin înainte de micul dejun.
O zonă potrivită pentru familiile cu copii
De altfel, în toată zona unde am fost cazați, toate restaurantele aveau locuri de joacă. Fie afară, fie în interior, erau spații destinate celor mici cu mai multe sau mai puține jucării. A fost pur și simplu fascinant pentru Marius și relaxant pentru noi. La doar câteva sute de metri de hotelul nostru era un loc de joacă în aer liber minunat, cu hintă, tiroliană, nisip, placă de cățărat.
Zona e mică dar potrivită pentru drumeții, însă având în vedere că eram însărcinată în 30 de săptămâni, nu ne-am putut bucura de această latură a vacanței.
Hrebienok cu funicularul
Totuși, am urcat cu funicularul de la Stary Smokovec până la Hrebienok, care este la o altitudine de 1285 metri. De acolo se pot face mai multe drumeții. Ne-am plimbat și noi puțin, atât cât mi-a permis condiția fizică.
La Hrebienok găsiți un local de unde puteți cumpăra, cafea, bere, suc, prăjituri și chiar ceva de mâncare, inclusiv supe. Noi am savurat două prăjituri și o cafea, ne-am odihnit puțin după plimbare și am coborât. Urcarea și coborârea durează aproximativ 5 minute.
Vara, această zonă nu este foarte aglomerată. Am văzut multe familii cu copii mici dar și grupuri de drumeți care dimineața devreme plecau pe munte și se întorceau seara. E o zonă liniștită, care pune accentul pe familiile cu copii. Majoritatea restaurantelor unde am mâncat aveau și meniuri pentru copii.
Impresii de final
Nouă ne-a plăcut mult să ne plimbăm prin parcurile lor verzi. Marius s-a bucurat de fiecare loc de joacă iar noi am putut să savurăm chiar și câte o cafea liniștiți. Ne-am hotărât că, ne vom întoarce aici cu cei mici să facem și câteva drumeții. Însă până vor crește ei, astfel încât să ne putem plimba pe trasee, s-ar putea să revenim pentru liniștea de aici, pentru mâncarea bună și serviciile adecvate.
Despre ce am mâncat și unde în Vysoke Tatry, vă voi povesti într-o altă postare.
Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.
1 thought on “Destinație potrivită pentru familii – Vysoke Tatry”