Îmi amintesc și acum de parcă a fost ieri cum ne-am bucurat amândoi când am văzut liniuțele roșii de pe testul de sarcină. N-am să vă mint, a fost și un gram de surprindere acolo, pentru că nu eram cei mai tineri și știam că poate fi un proces mai îndelungat. Totuși, cu bucuria în suflet dar și cu o mie de întrebări în cap (mai mult eu) am făcut o programare la ginecologie. Toate acestea se întâmplau în martie 2020, când se apropia o pandemie cum nu am mai văzut, cum nu am mai trăit.
Ce a urmat după au fost multe frici, multe gânduri și controale lunare la care mă rugam să fie totul bine. Am avut parte de o sarcină cu risc. Însă aceasta a fost gestionată corect și cu ajutorul medicului dar și a Lui Dumnezeu am adus pe lume în 2020 un băiețel minunat.
Azi, când scriu aceste rânduri, suntem deja patru. În august 2023 am adus pe lume și o fetiță minunată, tot la Maternitatea Pelican. Scriu aceste rânduri pentru că îmi amintesc cum, în 2020, mi-am dorit să știu mai multe despre nașterea la Maternitatea Pelican. Am căutat atunci păreri ale mămicilor și tare mi-ar fi plăcut să găsesc câteva. Vă voi povesti aici despre cele două experiențe ale nașterii la Maternitatea Pelican din Oradea, cu medicul ginecolog Zdrehuș Răzvan.
În 2020 am avut parte de o naștere în pandemie.
În dimineața rece a zilei în care eram programată la cezariană soțul m-a lăsat la poarta spitalului. Atât i-a fost permis, atât a putut să facă. Era pandemie. Nu avea acces în clădire. Eram doar eu singură cu gândurile mele.
Surprinzător, dintr-un om căruia îi este frică chiar și de o injecție, darămite de o operație, m-am liniștit. După ce m-am înregistrat la recepție, am fost condusă în salon. La scurt timp a venit o doamnă doctor și o asistentă și mi-au adresat câteva întrebări pentru completarea documentelor necesare. Imediat după aceea a venit asistenta care mi-a pus branula și o centură pentru monitorizarea copilașului. Toate acestea s-au petrecut atât de repede încât imediat am fost chemată în sala de nașteri. Cumva modul rapid în care s-au desfășurat toate nu mi-au dat timp să îmi fac scenarii cu privire la ce va fi.
În sala de nașteri eram doar eu și personalul care avea să participe la naștere. Mi s-a făcut epidurala, în timpul căreia am simțit o înțepătură și puțină presiune.
Pe perioada nașterii nu am simțit durere ci doar că mi se face ceva. A fost o senzație ciudată, pe care nu am mai experimentat-o înainte. Imediat după ce au scos copilașul mi l-au adus să îl văd. L-am putut pupa și apoi l-au dus pentru controalele de la neonatologie.
După ce au terminat, m-au dus în salon și la un moment dat am adormit. După câteva ore am fost ajutată să mă ridic și mi-au adus copilașul.
Medicul a venit să mă vadă de vreo două sau trei ori în ziua operației. Băiețelul a stat cu mine în salon atât cât am dorit eu. Am optat ca noaptea el să rămână la neonatologie, ca să mă pot reface și odihni. Însă la fel de bine puteam să îl țin cu mine peste noapte. Ori de câte ori aveam nevoie de ajutor, îmi doream să îmi fie adus copilul sau doream să fie dus la neonatologie, nu trebuie decât să sun. Din acest punct de vedere totul a fost foarte comod.
Experiența primei nașteri la Maternitatea Spitalului Pelican a fost una personală și privată. La asta a contribuit și pandemia.
Nașterea din 2023
În 2023, cea de-a doua naștere la Maternitatea Spitalului Pelican nu a mai fost la fel. Experiența nu a mai fost una privată. În sala de nașteri era multă lume. Erau persoane care pur și simplu stăteau la povești lângă mine despre viața lor privată.
Dar, cu toate acestea, nașterea a fost una împlinitoare. Atenția medicului și a asistentelor ulterior au fost aceleași. Medicii și asistentele de la neonatologie au fost la fel de atenți și dedicați.
Ambii copii i-am născut prin cezariană și asta nu mă face mai puțin mamă. Cred că asta este alegerea fiecăreia, în măsura în care poate alege.
În cadrul Maternității Pelican am avut parte și de suport pe partea de alăptare. La al doilea copil, chiar dacă aveam experiență, am participat la Școala Mamei organizată la Maternitatea Pelican și tare mă bucur că am făcut-o. Aici am aflat printre altele de la dna. doctor Manuela Lalu despre importanța patrupediei.