Când Marius avea un an și jumătate am decis că ar fi timpul să îl duc la dentist pentru prima dată. A mai trecut de atunci câtva timp până am reușit să fac programarea și iată că la un an și 7 luni a fost și el pentru prima oară la dentist.
După ce am făcut programarea, următoarea grijă a fost să pregătesc copilul, ca să știe cam ce urmează. Cu privire la acest aspect am avut un ajutor de nădejde. Am găsit la Jucării Vorbărețe cartea Conni merge la dentist. Vă recomand cartea cu tot dragul. Pe noi ne-a ajutat foarte mult. Are imagini frumoase, cu multe detalii și culori. Explică foarte bine de ce merge Conni la dentist și ceea ce se întâmplă în cabinetul doamnei doctor stomatolog.
Cartea conține multe detalii, pe care puteți să le povestiți sau nu unui copil de un an și jumătate. Puteți să povestiți doar imaginile sau să citiți textul. Totul e în funcție de cel mic, de răbdarea și interesul lui.
Pentru că a fost prima vizită la dentist am mers toți trei împreună. Cât timp am completat un formular, Marius s-a jucat în hol cu jucăriile și a cunoscut-o pe doamna doctor.
Am optat ca primul lui control și desigur și următoarele să fie la un pedodont și nu la un stomatolog pentru adulți. Pedodontul este un medic specializat în stomatologie pediatrică. S-a dovedit a fi o alegere bună întrucât doamna doctor Vereș Oana este o persoană blândă, calmă și empatică.
Încă de pe hol ne-a spus că, dacă copilul nu este pregătit să intre în cabinet, îl poate vedea chiar și pe hol și că nu va insista. Totuși, Marius a acceptat să intrăm în cabinet și a stat pe scaun în brațele mele. Între timp doamna doctor i-a arătat cum funcționează scaunul, lumina, cum își pune mânușile, i-a explicat de ce poartă mască. A fost interesant pentru Marius, deși nu a fost cel mai cooperant. Totuși i-a arătat chiar și puțin dinții doamnei doctor, ceea ce consider că pentru o primă vizită a fost un succes.
După prima consultație, doamna doctor a concluzionat că, punctele pe care le-am observat pe dințișorii din față sunt rezultatul unei bacterii care trăiește în cavitatea bucală, bacterie care în contact cu saliva formează acele depuneri. Ne-a mai spus că, în general, persoanele care au această bacterie nu au probleme cu cariile iar bacteria dispare cu timpul.
La final am primit și câteva sfaturi, dintre care cel mai important mi se pare să revenim la consult o dată la trei luni. Cred că e bine să revenim la consult atât de des pentru a observa eventuale schimbări dar și pentru ca Marius să se obișnuiască.
Așa cum Connie primește la finalul vizitei la dentist un dinozaur, la final și Marius a primit o minge roșie.
Pe doamna doctor Vereș Oana o puteți găsi în cadrul Clinicii Lazăr din Oradea și o recomand cu tot dragul, în special dacă aveți copii cu frică de dentist.
Când vine vorba de frică de dentist, îmi amintesc cât de teamă îmi era mie. Până la vârsta de 34 de ani nu am scăpat de frica de dentist și asta după ce am început să merg la domnul doctor Marchiș Cătălin, din cadrul Clinicii Lazăr.
Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.
1 thought on “Prima vizită la dentist”