După drumul lung Oradea-Brașov, și după ce ne-am luat în primire camera de hotel și ne-am întins câteva minute, am pornit înfometați în căutare de mâncare delicioasă.
Mereu când plecăm în excursii ne facem planuri culinare. Explorăm listele de pe google maps cu restaurante bune și citim review-uri de la alți călători sau influenceri. Încă de acasă aveam pe listă o cină la Dei Frati, una la Sub Tâmpa și mai era loc de ceva nou.
Am ajuns în Brașov într-o seară de marți și voiam să mâncăm la Dei Frati. După o plimbare plăcută prin zona centrală, am ajuns pe o străduță îngustă, unde era terasa Dei Frati. Surpriza a fost mare când am aflat că loc am fi avut doar cu rezervare. Mai stăteam încă 3 zile în Brașov și tare voiam să mâncăm la ei, dar nu aveau nici o masă liberă după-masa. Dezamăgiți și înfometați tare, ne-am oprit la prima terasă pe care am găsit-o.
Am Rosenanger din Brașov
Ne era tare foame și, deși diversitatea meniului spunea multe, am decis să rămânem. Terasa unde ne-am oprit este Am Rosenanger și avea în meniu de la piept la grătar, la tikka masala și paprikaș de pui cu spaetzel. Restaurantul are specific german însă preparatele lor au fost au fost mediocre. Șnițelul comandat era mult prea prăjit și plin de ulei iar găluștile mele au fost arse. Cu un gust amar am părăsit terasa și ne-am întors la hotel.
După întâmplarea de la Dei Frați, unde nu am reușit nici să mâncăm, nici să rezervăm, am sunat rapid să fac o rezervare la Sub Tâmpa pentru a doua zi. Știam de această locație de la Mihai gătește, pe care îl urmăresc de mult. Văzusem la el că a mâncat o vită bună și imediat m-am gândit la soț, știind că îi va plăcea.
Sub Tâmpa
A doua zi, spre seară, după somnul de prânz al copiilor aveam rezervare la Sub Tâmpa. Nu îmi imaginam deloc cum e drumul deși locația era clar mai sus decât unde eram noi cazați. Când am început urcarea, mă gândeam doar ”Dă Doamne să merite și să ne bucurăm de mâncare bună”. Eu am urcat cu Marius pe scări iar soțul a urcat cu fetița roată, cu căruciorul. Dacă nu îți e foame și nu te grăbești, urcarea e chiar faină. Doar că nouă ne era chiar foame.
Locația e chiar faină și servirea a fost decentă. Deși am simțit tare că suntem mai aproape de București decât de casă. Și am simțit asta peste tot în Brașov, chiar și la Dei Frati când am mers să fac rezervare. Toți sunt grăbiți, ocupați și n-au vorba noastră molcomă.
Dar trecând peste asta, soțul n-a luat vita pe care o văzusem eu pentru că venea cu piure de cartofi cu trufe și lui nu îi plac trufele. Însă și-a ales un gordon bleu. Eu n-aș fi ales asta, dar gusturile nu se discută. Am luat eu trufe dacă n-a luat el, adică am ales paste de casă cu hribi și trufe.
Se pare că de această dată, eu am ales nepotrivit. Pastele mele au fost tare triste și nu s-au întâlnit cu hribile pe drum. Adică poate că s-au salutat dar eu n-am găsit hribi în farfurie. Soțul a fost încântat de alegerea lui, deci gusturile nu se discută. Am luat pentru Marius un meniu de copii și am fost destul de dezamăgită. Meniul de copii include un mini-burger, paste cu sos roșu și nuggets de pui cu cartofi prăjiți. Pastila de la burger era aproape arsă iar nuggets și cartofii erau deep fried. În concluzie, nu recomand meniul de copii.
La final, când a venit ospătara să strângă farfuriile, a mea era aproape plină. M-a întrebat dacă a fost bună mâncarea și i-am spus că au fost triste pastele. Apreciez faptul că mi-au scos pastele de pe nota de plată. Dar, deși soțului i-a plăcut mâncarea, nu m-aș mai întoarce la Sub Tâmpa. Locația e faină, dar mâncarea e în funcție de noroc aș zice eu.
După aceste două fail-uri, eram tare dezamăgită de mâncarea din Brașov. Și uite fix când ai nevoie, se arată prietenii cu sugestii bune și faine. Mi-a scris Ralu Chișbora de la Dorbob că este un loc tare, tare fain cu mâncare bună în Brașov și am zis că e musai să încercăm. Poate, poate o fi ceva bun. Am sunat, am rezervat și am fost bucuroși că am găsit o masă.
Bistro de l Arte
Aici a fost atât, dar atât de bună mâncarea încât ne-am întors și a doua zi la prânz, total neplanificat, total nerezervat. În prima zi am mers după-masa, în jurul orei 17, cu rezervare. La ora aceea altfel nu aveai loc. Era full și înăuntru și afară. Pot să spun că acesta este singurul loc unde am mâncat bine în Brașov și m-aș întoarce să mai mânânc.
În prima zi am împărțit o salată de vinete ge-ni-a-lă. Pur și simplu cum a ajuns farfuria pe masă, cum s-a topit totul. Combinația de vinete și busuioc a fost una tare bună. Felurile principale pe care ni le-am ales au fost delicioase. Soțul a ales Pariz, care e un sandviș cu parizer pane. Am gustat și eu și mi-a plăcut mult de tot. Eu am ales pulpă de rață cu fasole bătută și la desert am luat gomboți cu ciocolată. Totul a fost extrem de gustos. La final a fost așa fain că nu ne-am simțit plini ca după o porție de paste sau pizza.
După această masă, eu îmi doream tare să mâncăm și a doua zi tot aici. Știam că vom avea o zi mai plină și rezervarea unei mese nu ar fi fost o idee potrivită. După vizitele de a doua zi, la prânz, am zis să încercăm iar la Bistro de l Arte, poate avem noroc. Și am avut.
Dacă vă gândiți să mergeți pe la Bistro de l Arte, să verificați meniul online, să fie pe gustul vostru ce găsiți aici. Preparatele sunt aparte și tare gustoase, dar nu sunt pe gustul oricui.
De această dată am optat pentru ficăței cu piure de cartofi și piure de sfeclă iar soțul a încercat burgerul de miel. Din nou, totul a fost peste așteptări. La desert am luat o prăjitură cu ciocolată care a fost bunicică.
După experiența culinară de la Bistro de l Arte, concluzia e că ar fi fain un restaurant din ăsta și la Oradea. Aș putea mânca la ei mult și des.
Două locații faine din Brașov
În căutarea de localuri cu mâncare bună dar și la plimbarea de seară am observat zona pietonală a Brașovului. Multe, multe magazine care îmi aduc aminte de anii 90 am văzut. Dar am văzut și am intrat și în librării.
Cumva am fost uimită de specificul magazinelor din zona pietonală. Se vindea marfă ieftină, de calitate inferioară, multe locații cu covrigi și panificație. Probabil și oferta este în funcție de cerere.
Totuși am să vă las aici două locații care mi-au plăcut mult și unde musai să intrați când ajungeți la Brașov. Prima locație, unde am fost și acum 5 ani când am fost la Brașov este Pebs. E un magazin cu bijuterii și obiecte ale mai multor designeri. Cu siguranță vă puteți găsi la ei o amintire frumoasă din Brașov. Eu am luat acasă o pereche de cercei, pe care îi port chiar acum, când scriu acest articol.
Cealaltă locație faină e Minivers. Ascuns undeva într-o curte, acest magazin de poveste e o comoară cu jucării, căni, cărți, lumânări, bijuterii și cutiuțe muzicale. Toate sunt atât de frumoase încât îți vine să le iei acasă.
Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.