Fără doar și poate suntem în plin sezon al dovleceilor. La fel ca anul trecut, am plantat și anul acesta dovlecei în grădină și s-au dovedit foarte roditori. Prin urmare, o rețetă bună care are ca ingredient principal dovlecelul mi s-a părut necesară.
Sunt multe feluri în care vă puteți bucura de această legumă. De la baghețele la cuptor, la chifteluțe, supe sau chiar îi puteți adăuga în risotto. Pe instagram v-am lăsat o idee de baghețele la cuptor care mi se par geniale, rapide și se fac cu mai puțin efort decât dacă le-ai prăji în tigaie. Unde mai pui că nu trebuie să adaugi deloc ulei?
Azi revin la voi cu o rețetă de supă cremă de dovlecel cu ce am prin grădină și prin casă. E greu să vă explic gustul, dar garantez că merită să o încercați. Bonus, vă las și rețeta pentru niște crutoane delicioase care completează foarte bine supa.
Ingredientele de care aveți nevoie sunt următoarele:
- un dovlecel mediu
- 2 cartofi mici
- 1 morcov mic
- 1 pătrunjel mic
- 1 ceapă roșie mică
- 2 căței de usturoi
- câteva frunze de țelină și busuioc
- 80 gr. linte roșie
- 2-3 linguri de smântână
- 4-5 polonice de supă de pui sau apă
- câteva rondele de ardei iute (dacă nu vă place iute, îl puteți omite)
- ulei de măsline
- sare și piper
Modalitatea de preparare:
- Se spală, se taie și se curăță toate legumele. Într-o oală se pun 1-2 linguri de ulei de măsline.
- Se adaugă în oală ceapa și usturoiul. Se călesc 1-2 minute, sau până când ceapa devine translucidă. Apoi se adaugă morcovul și pătrunjelul. Se mai lasă pe foc 3-5 minute.
- Apoi se adaugă restul ingredientelor, mai puțin supa și smântâna.
- După 2-3 minute se adaugă 4-5 polonice de supă sau apă, atât cât să fiarbă toate ingredientele. Dacă adăugați prea multă supă, compoziția va fi mai lichidă. Pentru un plus de gust, eu am folosit supă de pui, care a fost congelată în prealabil.
- Lăsați compoziția să fiarbă 20-30 de minute, sau până când toate ingredientele sunt fierte și lichidul a scăzut considerabil.
- Adăugați smântâna și blenduiți compoziția cu un blender până când este fină. Dacă vă place să simțiți bucățile, nu trebuie să o mixați atât de mult.
Noi am servit această supă cu crutoane delicioase pe care le-am făcut dintr-o pâine care stătea să se arunce.
Mie îmi plac mult supele cremă cu crutoane, însă evit să cumpăr crutoanele din magazin întrucât știu cât de calorice pot fi și ce bazaconii se află pe etichetele unor astfel de produse. Decât crutoane din magazin, mai bine mânânc supa cu pâine simplă. Azi însă, pentru că aveam niște pâine #denearuncat am ales să fac niște crutoane pentru care am folosit:
- pâine veche
- ulei de măsline
- boia dulce
- zatar
- sare
Am tăiat pâinea cuburi. Am pus uleiul în tigaie. După ce s-a încins uleiul am pus și pâinea. Am condimentat tot și am lăsat pâinea să se prăjească 2-3 minute. Pentru că mi-au ieșit mai multe crutoane decât a fost necesar la o masă, restul le-am pus într-un borcan și ne vom bucura de ele în zilele următoare.
În farfurie am adăugat deasupra o lingură de iaurt, câțiva stropi de ulei de măsline, puțin zatar și crutoane.
Vă doresc poftă bună!
Nu uitați, dacă încercați rețeta, aștept impresiile voastre aici sau pe instagram.
Ne puteți urmări aventurile pe profilul de Instagram – Hoinariprinlume sau pe pagina de Facebook – Hoinariprinlume.